Ako naletite na ovu biljku bježite što dalje možete

Izaziva opekotine trećeg stepena, , možete oslijepiti, a može se uništiti samo teškim otrovima

Autor A.P. - Objavljeno 2018-06-17 16:48:00

 Jako opasna, otrovna biljka je otkrivena u Virdžiniji, a stanovnicima se savjetuje da odmah prijave nadležnim službama ako je vide. Gigantski kravlji peršun je invazivna biljka s vrlo gadnim osobinama, a u najgorem slučaju može izazvati opekotine trećeg stepena i trajno sljepilo.

Prema Facebook stranici grada Virdžinije - gigantski kravlji peršun čini da otrovni bršljen izgleda skoro ljekovito u poređenju s njom. Kontakt s ovom biljkom, pogotovo ukoliko je osoba izložena suncu, može izazvati opekotine trećeg stepena i trajno sljepilo. 

Sok od ove biljke je naročito štetan. Može izazvati fitopotodermatitis - čini kožu ultraosjetljivom na sunčevu svijetlost, do te tačke da normalna izloženost suncu može izazvati opekotine trećeg stepena, piše Dnevni avaz. Sok može izazvati ogromne plikove, koji ponekad ostavljaju ogromne ožiljke, a nakon izloženosti, koža može ostati osjetljiva i nekoliko godina.

Ako sok uđe u nečije oči, može izazvati nepopravljivu štetu. Osoba može oslijepiti za čitav život. Zajednica Virdžinije veoma ozbiljno shvata invaziju ove biljke i od stanovnika se traži da prijave bilo kakve naznake rasta ove biljke. Oko 30 biljaka je primijećeno u okrugu Klark.

 

Gigantski kravlji peršun je korov koji može zauzeti čitavu regiju. Raste kao korov, ali postaje malo drvo, može biti do 14 metara visoko, sa stablima koja su do 10 cm prečnika. Biljke kradu sunčevu svjetlost od drugih biljaka i dominiraju u bilo kojoj oblasti, a šire se svuda, ako ostanu bez nadzora.

Ove biljke nije lako ubiti. Preporučena metoda je upotreba toksičnih hemikalija, što nije dobra ideja, ali je i dalje najbolja opcija. Pokušaj uništavanja biljke pomoću kosilice može biti izuzetno opasan, jer može izazvati prosipanje otrovnih sastojaka na onoga ko to radi. Odjeljenje za zaštitu životne sredine u Njujorku ima dugu listu metoda za iskorjenjivanje ovih biljaka i dugu listu upozorenja o tome šta može biti pogrešno.

Na sajtu se navodi da se sjeme ove biljke može zadržati u zemljištu i do 15 godina, pa kada se ona negdje razmnoži, stanovnici moraju biti pažljivi da bi je iskorijenili.

 

 

#virginia #kravljiperšun #opasnabiljka #opekotine #sljepilo #otrovna #okrugklark