5 znakova koji ukazuju da ste u vezi više roditelj nego partner

Većina parova nastoji od veze napraviti ravnopravno partnerstvo. Želja da brinemo o drugoj polovini je sasvim prirodna, ali postoji tanka granica između brige o partneru i onoga što liči na brigu o djetetu. Stoga vam donosimo pet znakova koji ukazuju na to da se u vezi ponašate više kao roditelj, a manje kao partner.

Autor A.B. - Objavljeno 2017-09-04 10:59:00

1. Stalno prigovaranje

Niko ne voli prigovaranje bez prestanka, a pogotovo ne ona osoba koja to mora konstantno slušati. Možda se čini da je to jedini način da doprete do partnera koji se ponaša kao dijete, ali konstruktivan razgovor između dvije odrasle osobe je itekako moguć ako se oboje potrudite. “Uspješna veza nikako ne traži da jedan partner preuzme ulogu roditelja, a drugi ulogu djeteta”

2. Svađanje bez rješenja

Rasprave i svađe su sastavni dio svake veze, no važno je da ih uspješno riješite. Ako završe bezuspješno samo ćete osjećati ljutnju i gnjev. Prisjetite se samo kako su izgledale vaše svađe s roditeljima dok ste bili djeca. Svađe s partnerom trebaju biti upravo suprotne tome jer su i vaše uloge ravnopravne.

3. Čišćenje za partnerom

Pratiti partnera u stopu i čistiti za njim stvarno nema smisla. Bilo da je riječ o mrvicama hrane ili hrpi odjeće na podu, partner treba biti svjestan da je on taj koji treba iza sebe pospremiti. Za sretniju vezu dovoljno je da podijelite kućne zadatke ravnopravno.

4. Stvaranje izgovora

Normalno da želite partnera vidjeti u najboljem svjetlu i da želite braniti neke njegove odluke. No, stalna potreba za stvaranjem izgovora i opravdavanjem lošeg ponašanja koje traje već duže vrijeme neće učiniti vašu vezu uspješnijom. Nema potrebe za majčinskom zaštitom već podstaknite vašeg partnera da prihvati odgovornost za svoje ponašanje.

5. Potpuna kontrola

Neke osobe jednostavno obožavaju da kontrolišu druge. Ali ako baš svaki aspekt vaše veze kontrolišete jer nemate povjerenja u vašeg partnera onda nastaje problem. Važno je da oba partnera shvate stanje veze i da se žele promijeniti, jer ako ne dopuštate partneru da donosi neke odluke to može vrlo loše uticati na vaš odnos i vašu budućnost.

#znakovi #roditelj #partner