4 stvari koje dijete nasljeđuje isključivo od oca: Geni su čudo!

Naučnici tvrde da inteligenciju prenose majke, ali ove četiri stvari su "dužnost" oca

Autor I.S. - Objavljeno 2018-02-09 12:25:00

Djeca su pravo malo čudo koje predstavlja minijaturnu verziju svojih roditelja. I dok će igrom slučaja dijete neke stvari naslijediti od majke, a druge od oca, postoje ipak četiri karakteristike deteta koje su prenesene direktno i isključivo sa oca.

Pol

U trenutku kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, određuje se pol djeteta. Za taj odabir odgovoran je isključivo spermatozoid, jer jajna ćelija nosi dva X hromozoma, dok muška ćelija nosi jedan X i jedan Y hromozom. Pol deteta zavisi od toga da li će jajnu ćeliju oploditi X ili Y hromozom. Ako je u pitanju X, dobićete djevojčicu, a ako je Y, stiže nasljednik muškog pola.

Refleks kijanja zbog svjetlosti
Ako svaki put kad pogledate u sunce morate i da kinute, to ste naslijedili od svog oca. "Apćiha" sindrom je fenomen u kojem ljudi kijaju čim su izloženi iznenadnoj, snažnoj svjetlosti i u pitanju je nasljedno stanje.

Otisci prstiju
Iako su otisci prstiju nešto što je potpuno jedinstveno i niko nema iste otiske kao mi, ipak su oni djetetovi sličniji očevim otiscima, nego otiscima majke. 

Daltonizam
Daltonizam je rijedak poremećaj u kojem osoba ne raspoznaje jasno boje, već samo kontraste (crno-bijelo). Ovaj termin često se mješa s poremećajem u kojem osoba ne raspoznaje crvenu i zelenu boju. Otprilike 5% svjetskog stanovništva zahvaćeno je ovim sindromom i to većinom muškarci, koji prirodno nose taj defekt u sebi, pa ih oni najčešće i prenose na svoje potomstvo.

#djeca #naučnici #inteligencija #majka #otac #dužnost #x #y #trudnoća