125 godina od rođenja Agathe Christie: Pisala o zločinima i sama mućkala smrtonosne koktele

U većini knjiga je koristila otrove, i to u daleko većoj mjeri od svojih savremenika, i to sa velikom preciznošću i tačnošću, iako nije očekivala da će njeni čitaoci biti medicinski stručnjaci.

Autor A.A. - Objavljeno 2016-09-18 13:52:00

Kraljica krimića Agatha Christie drži Guinnessov svjetski rekord kao najuspešniji romanopisac svih vremena. Više od njenih djela prodati su jedino Biblija i Shakespearova djela (iako je ona prevedena na više jezika od navedenog barda), a njena predstava „Mišolovka“ najduže je prikazivana na svijetu.

Uz to, stvorila je ne jednog, nego dvoje najpoznatijih fiktivnih detektiva, Poirota i Miss Marple. Osvojila je brojna priznanja i nagrade, a njene knjige obožavaju milioni čitalaca svih generacija širom svijeta.

Mnogi su pokušali da proniknu u tajnu njenog uspjeha, dok je ona sebe smatrala popularnom književnicom, pa je objavila da je svjesna da ne piše velika djela sa dubokim pogledom na ljudsku psihu.

Agatha Christie nije planirala da šokira svoje čitaoce bezrazložnim nasiljem, uprkos brojnim leševima na stranicama njenih knjiga. Reakcija koju je oni trebalo da izazovu bila je znatiželja i osmijeh pri nailasku na potencijalne tragove.

Christie je bila pripovedačica, zabavljačica i žena koja je odgovarala na zagonetke koje na prvi pogled nisu imale nikakvo rješenje.agata kristi kao devojčica / foto: wikipediaOno što mnogi ne znaju jeste da je Agatha Christie koristila svoje znanje detaljno opasnih lijekova i otrova kako bi "začinila" svoje priče. U većini knjiga je koristila otrove, i to u daleko većoj mjeri od svojih savremenika, i to sa velikom preciznošću i tačnošću, iako nije očekivala da će njeni čitaoci biti medicinski stručnjaci.

Tako je simptome i dostupnost otrova opisivala jednostavnim, svima lako razumljivim jezikom, a shvatanje nauke Agatha Christie je koristila samo kako bi pružila bolje razumjevanje svoje pameti i kreativnosti pri stvaranju zavjere u romanima.

Njeno poznavanje otrova bilo je u najmanju ruku nevjerovatno, jer se tek nekoliko drugih pisaca može pohvaliti činjenicom da su ih patolozi spominjali kao referentni materijal u stvarnim slučajevima otrovanja.

Nemali broj ljudi se pitao kako je Agatha Christie znala sve to?

Odgovor je da je njeno znanje poticalo iz iskustva sa trovanjem i vječnim zanimanjem za to područje, iako ne u zločinačkom smislu.

Iskustvo iz prve ruke

iskustvo iz prve ruke / foto: getty

Tokom Prvog svjetskog rata Agatha Christie je volontirala kao medicinska sestra u lokalnoj bolnici. Uživala je na poslu, a kad se u bolnici otvorila nova ambulanta, preporučeno joj je da se prebaci u nju. Nova uloga zahtjevala je učenje i polaganje ispita kako bi se kvalifikovala za asistentkinju doktora, što je buduća književnica i učinila 1917. godine.

A kako bi se pripremila za svijet farmacije, morala je steći mnogo praktičnog, ali i teorijskog znanja, kao i naučiti hemijske i farmaceutske strane posla.

Do 1917. godine, napisala je nešto pjesama i kratkih priča, od kojih je nekoliko bilo prevedeno. Ali tek nakon što je pročitala knjigu Gastona Leruksa, pomislila je da bi mogla i sama da pokuša da napiše detektivsku priču, što je rekla i sestri Madge.

Madge, koja je u to vrijeme bila uspješnija književnica od Agathe, rekla joj je da će to biti težak posao i željela je da se kladi da Agatha neće uspjeti u svojoj zamisli. Tek je to dodatno podstaklo Agathu da se užurbano baci na posao.

Radeći u ambulanti počela je da smišlja priču i oblikuje likove, a budući da je bila okružena bočicama otrova, odlučila je da će njeno oružje u romanu svakako morati da bude otrov.

I tako je nastao "Zagonetni događaj u Stilsu", Aghatin prvi kriminalistički roman, u kojem je ona predstavila Hercula Poirota, Arthura Hastingsa i inspektora Jappa.

Ostalo je historija...

#agathachristie