12 knjiga koje preporučuje Ernest Hemingvej

1934. godine pisac i novinar Arnold Samuelson napravio je dugačak put da bi posjetio Ernest Hemingveja u njegovom domu na Floridi

Autor I.S. - Objavljeno 2017-11-08 08:47:00

Poznati autor je bio oduševljen odlukom ovog mladića i dao mu je listu knjiga, sa kojima po njegovom mišljenju, svaka osoba ( a posebno pisac na početku karijere) treba biti upoznata.

Plavi hotel – Stiven Kren

Plavi hotel je kolekcija kratkih priča koje se čine jednostavnim za razumjeti, ali ostavljaju potpuno drugačiji utisak nakon čitanja. Proza Stiven Krejna donosi misterioznu notu, koja će vam još dugo vremena ostati urezana u pamćenje.

Brod na otvorenom moru – Stiven Kren

Četiri muškarca nakon brodoloma, vode napetu borbu za opstanak. Sugestivan jezik i produbljena filozofska razmišljanja o životu bivaju donijeta sa talasima, koji nadolaze čitaocu, a zasigurno ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Madam Bovari – Gistav Flobert

Ema Bovari je mlada djevojka sa sela koja teži glamuroznom i romantičnom životu. Umjesto snova, ona proživljava monotonu svakodnevicu u maloj varoši udata za seoskog doktora. Provincijska učmalost jednostavno guši Emu, a svi njeni pokušaji da izbjegne ovaj dosadan život propadaju. Da li postoji bijeg od stvarnosti?

Dablinci – Džejms Džojs

Kolekcija psiholoških novela predstavljaju Džojsov veliki doprinos književnosti. On oslikava Dablin kao oličenje svih stvari koje je mrzio u irskom načinu života. Grad je jazbina poroka, zaostalosti, dodvoravanja, korupcije, vulgarnosti i bezdušnosti. Dablinci je prvi roman koji je predstavio društvo XX vijeka u Irskoj.

Crveno i crno – Stendal

Remek djelo književnosti XIX vijeka donosi priču o ambicioznom i talentovanom mladiću koji je odlučan da uspije na društvenoj ljestvici. Došavši do zaključka da je „novac najbitnije sredstvo u današnjem društvu“, protagonist Žilijen Sorel počinje osamostaljivanje i uskoro dolazi do željenih rezultata.

Ljudski okovi – Somerset Mom

Možda Momov najuticajniji roman Ljudski okovi dopušta čitaocu da uđe u čitav piščev proces otkrivanja tamne i svijetle strane ljudske prirode. Štaviše, Mom istinski prevazilazi sebe otkrivajući čitaocima svoju dušu.

Ana Karenjina – Lav Tolstoj

Najdivnija ljubavna priča svih vremena koja je inspirisala mnogobrojna dramska i kinematografska ostvarenja. I do danas, Tolstojevo remek-djelo nije izgubilo nesvakidašnju auru, destruktivnu i očaravajuću u isti mah.

Rat i mir – Lav Tolstoj

Epska priča smještena u Rusiji u periodu ratova sa Napolenovom Franscuskom. Tolstoj nam približava dešavanja sa ratišta i svakodnevni život XIX vijeka. Nezaobilazni motivi su ljubav, odgovornost, služenje domovini i mjesto pojedinca u društvu.

Budenbrokovi – Tomas Man

Knjiga je takođe poznata i pod nazivom Propast porodice, a opisuje živote četiri generacije bogate i ugledne trgovačke porodice koja je živjela u njemačkom gradu Libek. Na prvi pogled, Budenbrokovi odaju utisak porodice koja poštuje tradicionalne vrline. Ipak, ovo je priča o kontrastima, ljubavi i izdaji, neprijateljstvu i intrigama, očajnoj strasti i mržnji.

#ernesthemingvej #arnoldsamuelson #knjige #preporuke #čitanje #pisac